facebook
Følelsesmæssig balance - 5 gode råd

3. sept. 2018

Følelsesmæssig balance - 5 gode råd

Når jeg tænker på følelsesmæssig balance, husker jeg en tidligere arbejdsplads, hvor der var rigtig mange konflikter og magtkampe imellem medarbejderne, og hvor ledelsen ikke formåede at løfte opgaven med at skabe glæde, trivsel og sammenhold i organisationen.

Det var sjovt at gå på arbejde i starten, og jeg trivedes med mine arbejdsopgaver. Med tiden oplevede jeg, hvordan der var rigtig mange følelsesmæssige udbrud internt, og til sidst var det ikke sjovt at gå på arbejde. Jeg er ikke konfliktsky, men det blev simpelthen for meget og det krævede så meget energi af mig. Til sidst begyndte jeg at isolere mig selv, simpelthen som en form for beskyttelse. Det gjorde også, at jeg til sidst ikke havde mere overskud og jeg mistede fuldstændig motivationen i mit arbejde.

Imens jeg arbejdede der, blev virksomhedens struktur ændret for at effektivisere arbejdsopgaverne og styrke virksomhedens indtjening. Det gjorde, at der opstod endnu mere splittelse imellem medarbejderne og følelserne fik frit løb. Undertrykte følelser som misundelse, jalousi, frygt og vredesudbrud blev en større del af hverdagen. Jeg vidste ikke, hvad der ventede i løbet af sådan en arbejdsdag, og følelsen af at arbejde i et fællesskab var ikke eksisterende. Det var, som om vi var konkurrenter på arbejdspladsen, og de forskellige kunder begyndte også at tale om den ændrede struktur i virksomheden, som ikke fungerede.

Men hvad er en virksomhed værd uden en ordentlig kultur med mennesker der trives og som formår, at arbejde sammen om en fælles mission? Det kan godt være, der er et overskud på bundlinjen, men udadtil og indadtil sendes der jo signaler til både kunder og medarbejdere, som alt sammen påvirker virksomhedens indtjeningspotentiale. Det er trods alt menneskerne i virksomheden, som driver værket, og er der grus i maskineriet, så fungerer det bare ikke optimalt - og det vil unægteligt gå udover bundlinjen i den sidste ende.

Jeg har lært, at en følelsesmæssig balance ikke kun er enormt vigtigt som professionel sportsmand, hvor der skal skabes glæde og begejstring for at kunne opnå resultater. Det er fuldstændig det samme på enhver arbejdsplads, hvor mennesker skal yde sit bedste og fungere i et samarbejde, for at kunne løfte virksomheden. For at maskinen eller samarbejdet skal kunne fungere på den lange bane uden at gå i stykker, kræver det jo også en løbende vedligeholdelse, hvor de forskellige dele skal smøres og have lidt ekstra opmærksomhed.

En af måderne, hvor flere virksomheder giver deres medarbejdere ekstra opmærksomhed er igennem mindfulness og det glæder mig...

Men et nødvendigt tiltag for at skabe større trivsel, vil være at fokusere på følelserne, turde gå et skridt dybere og kreere et større refleksionsniveau. Alle har nok oplevet, at følelser kan være svære at håndtere. Jeg ville ønske, jeg havde grebet ind noget tidligere i mit liv og lært at turde tage hånd om mine følelser, og simpelthen gribe ind før skaden er sket. Jeg ville have kunne sparet en masse ressourcer og det samme er gældende for så mange virksomheder.

Mine foredrag omhandler blandt andet de 5 grundfølelser og hvordan vores ressourcer bliver opbrugt, når de undertrykkes. Men samtidig også hvordan de giver os en oplevelse af værdi, når de er i balance. Her kommer der 5 gode råd til følelsesmæssig balance eller følelsesmæssig overskud:

  • Husk, det er ofte andre relationer der spejler og vækker vores følelser
  • Vær taknemlig når du kommer ud af følelsesmæssig balance så får du øje på følelserne!
  • Når du får øje på følelserne, kan du lære dem at kende så vær ærlig
  • Det er os selv der mærker følelserne, det er vores eget ansvar så sæt en grænse
  • Når du kender dine følelser og handler ud fra dem så bliver du mere klar, parat, autentisk

Jeg er sikker på, at hvis man øger bevidstheden omkring egne følelser og kommunikation herom, så vil det have en positiv effekt, ikke alene i virksomheden, men også ved at se på den sammenhæng der er til privatlivet for det er de samme følelser i spil. Ved at reflektere over følelserne og få kendskab til de uhensigtsmæssige handlingsmønstre der ofte er forbundet med dem, så kan man påbegynde en forandring, som i sidste ende vil have en positiv effekt på arbejdspladsen.

For mit eget vedkommende har det været en utrolig spændende proces at skabe en helt ny selvindsigt og lære mig selv bedre at kende både på godt og ondt. Jeg har skabt en anden form for bevidsthed omkring mig selv. I den sidste ende kan jeg kun konkludere, at arbejdet omkring den følelsesmæssige balance har skabt en kæmpe værdi for mig i mit liv. Og jeg er sikker på, det samme vil være gældende hos et utal af virksomheder og i sidste ende for hele samfundet generelt.

Få adgang til en verden af inspiration

Gør som 5000 andre og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Modtag nyheder og gode tilbud direkte til din indbakke.

Decorative