Af: Lars Juhl, foredragsholder hos Youandx.
Offer-mentalitet og "Blame Game" står i vejen for top performance i mange teams. Løsningen findes i naturen.
Det klassiske trekantsdrama, som vi kender fra film og litteratur, hvor en skurk gør noget ondt imod et offer, der kommes til undsætning af en redningsmand/kvinde (eller helt), er i spil hver dag i erhvervslivet.
Vi skifter alle mellem de tre roller som hhv. skurk, offer og helt, hvilket er helt i orden og med til at skabe dynamik i teams. Faktisk er top performance afhængig af, at man tør opholde sig midt i zonen mellem ingen konflikt og høj konflikt. Denne high performance zone er også kendt som ZOUD – Zone Of Uncomfortable Debate. Der skal være noget på spil, og der skal være passion til stede for at skabe resultater.
Der hvor teams ofte under performer er når en eller flere teammedlemmer gror fast i offerrollen og dermed fraskriver sig ansvaret for deres situation (og deres under performance). Ubevidst skammer offeret sig over sin egen under performance og shame bliver til blame, der støjer og trækker teamet ned i fart.
Det er her, naturen kan vise os vejen og dermed løsningen. Forestil dig livet som en bæk eller åløb. Kastes der pludselig en kæmpe sten i åen, det fylder 3/4 af åløbet, løber vandet blot rund om stenen. Godt nok med forhøjet fart – under passagen, men så snart forhindringen er passeret, genfindes den oprindelige hastighed.
Et offer hænger fast mellem stenen (problemet) og vandmasserne, og søger at finde ud af, hvem der er skyldig i at kaste stenen. Og brokker sig højlydt over både sten og presset bagfra.
Som coach er det ofte nok at tegne billedet af å og sten og spørge, hvordan naturen ville løse problemet. Der skal blot et lille puf til, før der kan ændres fokus fra problem til løsning.
I mine foredrag deler jeg ud af de mange simple, men brugbare værktøjer jeg har samlet op gennem et langt liv som topleder, coach og menneske.