facebookBlog - Styr på EU's lovkrav om ESG rapportering? | Youandx
Styr på EU's lovkrav om ESG rapportering?

21. juni 2024

Styr på EU's lovkrav om ESG rapportering?

CSRD – Lovkrav til virksomheders bæredygtighedsrapportering

EU's Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) markerer en ny æra for virksomheders ESG-rapportering (Environmental, Social, Governance). Med ikrafttrædelsen fra regnskabsåret 2024 vil direktivet pålægge en bred vifte af virksomheder at rapportere deres bæredygtighedsinitiativer efter specifikke standarder kaldet European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Disse er langt mere omfattende end de tidligere regler under Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

Hvem omfatter CSRD?

CSRD's regler træder i kraft gradvist og vil over tid omfatte flere typer virksomheder:

* 2025: Virksomheder i EU med mere end 500 ansatte, som allerede er omfattet af NFRD, skal rapportere for regnskabsåret 2024.

* 2026: Store virksomheder, der opfylder to af tre kriterier (mere end 250 ansatte, 40 mio. EUR i omsætning, 20 mio. EUR i aktiver), skal rapportere for regnskabsåret 2025.

* 2027: Børsnoterede små og mellemstore virksomheder (SMV'er) skal rapportere for regnskabsåret 2026, med mulighed for dispensation til 2028.

* 2029: Ikke-europæiske selskaber med en nettoomsætning på over 150 mio. EUR i EU og mindst ét datterselskab eller én filial i EU skal rapportere for regnskabsåret 2028.

Hvad indbefatter rapporteringen?

Fra 2024 og frem skal virksomheder inkludere langt flere ESG-data end tidligere. De skal rapportere om deres præstationer inden for:

- Klimaforandringer

- Cirkulær økonomi

- Forurening

- Tab af biodiversitet

- Reduktioner i ressource- og vandforbrug

S'et (Social) i ESG-Rapportering

Samtidig skal de også være gennemsigtige om sociale forhold såsom medarbejderbehandling, både internt og i hele værdikæden, samt politikker for forretningsadfærd, herunder forebyggelse af korruption og bestikkelse. Dette kræver en omfattende indsamling og behandling af data på tværs af virksomhedens aktiviteter.

Det sociale aspekt af ESG-rapporteringen dækker en bred vifte af emner, der handler om virksomhedens forhold til medarbejdere, kunder, leverandører og samfundet som helhed.

Her er de vigtigste elementer, som det sociale aspekt af CSRD indbefatter:

Medarbejderforhold:

- Arbejdsvilkår og Rettigheder

- Arbejdsmiljø og Sikkerhed

- Trivsel og Arbejdsglæde

- Medarbejderudvikling og Uddannelse

- Diversitet og Inklusion

Forretningsadfærd:

- Menneskerettigheder

- Forvaltning af Leverandørkæden

- Korruption og Bestikkelse

Samfundsmæssige engagementer:

- Lokalsamfund og Sociale Investeringer

- Kundesundhed og Sikkerhed

- Ansvarlig Markedsføring

- Interessevaretagelse og Lobbyisme

Timeline for implementering:

Virksomheder skal være klar til at opfylde de nye rapporteringskrav ifølge følgende tidslinje:

* 2024: Start med at forberede dataindsamling og sikre valide ESG-data.

* 2025: Første årsrapporter med ESRS-standarder offentliggøres.

* 2026-2029: Flere virksomhedstyper inkluderes gradvist i rapporteringskravene.

Hvordan kommer man i gang?

Implementeringen af CSRD-kravene kræver en strategisk tilgang. Her er nogle nøglepunkter:

- Etabler en Styringsstruktur: Involvering af bestyrelsen i styringen af ESG-rapporteringen.

- Dataindsamling og Overvågning: Implementering af systemer til at indsamle data om sociale faktorer og brug teknologi til at overvåge og analysere data.

- Due Diligence og Risikovurdering: Udføring af regelmæssig due diligence for at identificere og vurdere sociale risici, og implementer risikostyringsstrategier.

- Træning og Bevidstgørelse: Uddannelse og opkvalificering af medarbejdere om sociale standarder og rapporteringskrav, og fremme en virksomhedskultur, der værdsætter sociale hensyn.

- Kommunikation og Rapportering: Udarbejdelse af klare og gennemsigtige rapporter om sociale faktorer og kommuniker virksomhedens sociale præstationer til interessenter.

CSRD repræsenterer en omfattende forandringsledelsesøvelse, der kræver, at virksomheder forbereder sig grundigt. Med øgede krav til datadrevet rapportering og fokus på bæredygtighed er det afgørende at være proaktiv og sikre, at alle relevante processer er på plads. Dette vil ikke kun hjælpe med at opfylde lovkravene men også styrke virksomhedens bæredygtighedsprofil, troværdighed samt være konkurrencedygtig.

Få adgang til en verden af inspiration

Gør som 5000 andre og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Modtag nyheder og gode tilbud direkte til din indbakke.

Decorative