facebook
3 gode råd til eksamensangsten

11. mar. 2019

3 gode råd til eksamensangsten

Der er ingen grund til at danse rundt om grøden.

Eksamensangst fylder meget for de studerende, og for mange i en sådan grad, at det påvirker dem negativt – på mange fronter.

I en spørgeskemaundersøgelse, hvor jeg spurgte: "Hvordan påvirker eksamensangst dig, når du skal til mundtlig eksamen?" svarede 48% ud af 1030 universitetsstuderende, at de mente, deres nervøsitet trak ned på deres karakterer.

Over 88% svarede, at deres nervøsitet påvirkede deres nattesøvn op til fem dage før eksamen. Og over 70% svarede, at nervøsiteten påvirkede deres forberedelse i en negativ retning.

Hvis man lægger de tal sammen, står man med en masse mennesker, der er hårdt ramt!

Inden jeg kommer med et par gode råd,
er det vigtigt at pointere, at nervøsitet faktisk kan være godt,
og at nervøsitet bare er en del af det at gå til eksamen.

Men fylder det for meget, kan nervøsitet have en negativ indvirkning på det øjebliksbillede en karakter skal repræsentere, og derved ikke vise det fulde potentiale.

Råd 1:
Gå ikke efter at nervøsiteten skal forsvinde

Mange af mine klienter vil meget gerne være nervøsitetsfri. Men det er faktisk et urealistisk mål for stor set alle. Nervøsitet kommer i mange former, også udtryksmæssigt. Nogle kalder deres nervøsitet 'spænding', hvor andre kalder det dødsangst.

Men uanset hvad man kalder det, er det nervøsitet
og næsten alle er det!

Så hvis vi går efter målet at være nervøsitetsfrie, så fejler vi det sekund, at vi føler nervøsiteten. Og når vi føler, at vi har fejlet, så bliver nervøsiteten bare endnu værre.

Så råd nummer et er at acceptere nervøsiteten. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, men det starter simpelthen med at forstå, at det føles decideret frygteligt, men det er ganske normalt, og det ikke noget man dør af.

Råd 2:
Husk nu at trække vejret!

Rådet er en gammel slager, som alle har hørt tusind gange, hvis ikke millioner af gange. Men lige lidt hjælper rådet, når nervøsiteten sætter ind. Folk stopper simpelthen med at trække vejret.

Så et godt råd er, at sætte sig et roligt sted (her kan et toilet faktisk come in handy). Træk vejret dybt ned i maven i fem minutter. Brug evt. En meditations app eller lignende, der kan guide dig. Det kan være en fin måde at fjerne lidt fokus fra tankemylderet.

Og husk: det er helt naturligt, at du stadig er nervøs efter
de fem minutter, men det vil primært være inde i kroppen,
og ikke noget, folk kan se udefra.

Råd 3:
Undgå stimulanser

Mange laver fejlen at drikke energidrik, kaffe eller lignende på eksamensdagen. På et eller andet plan giver det mening, da man gerne vil være så frisk som overhovedet muligt. Men problemet med koffein er, at i høje doser er det kendt for at føre til rystelser, angst og generelt ubehag.

Og hvis jeg skal bruge mig selv som eksempel – og det er selvfølgelig ikke videnskabeligt – men når jeg er nervøs og tager en kop kaffe, så stiger min nervøsitet mærkbart. Hvilket jeg i en alt for sen alder har opdaget ;0)

Så undgå at drikke koffein på dagen.

Ellers vil jeg bare sige rigtig god fornøjelse med eksamen, og husk nu: Nervøsitet skal være der. Alle oplever det, det føles ikke rart, men træk vejret, og fortsæt som om intet er hændt :0)

Læs mere om Kristian Koch og book ham til et foredrag her.

Holder du mange oplæg med andre? Så har Kristian nogle konkrete værktøjer du kan bruge med det samme. Find dem her.

Kan du bruge Kristians råd?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvor du ugentligt får gratis artikler og inspiration fra Youandx.

Få adgang til en verden af inspiration

Gør som 5000 andre og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Modtag nyheder og gode tilbud direkte til din indbakke.

Decorative