Nu tænker du måske, at jeg er blevet rablende gal, men nej den er god nok. Vi fejrer i stor stil vores succeser, men glemmer i alt for høj grad fiaskoerne. Og det på trods af, at det netop er her, vi lærer og udvikler.
I gamle dage arbejdede vi med "strategisk planlægning som lettere karikeret betød, at vi tog et regneark, og fremskrev det med de seneste års udviklingsrater. Vi havde tid til lange udviklingsprocesser, hvor f.eks. tiden fra idé til lancering af et nyt produkt kunne tage 1-2-3 år - alt afhængig af branche. Men i en tid hvor udvikling af markeder, teknologier osv. sker nærmest eksponentielt, bliver virksomhedens evne til hurtige tilpasninger afgørende. Derfor er der behov for et ændret ledelsesparadigme – effektiviseringsparadigmerne er ganske enkelt ikke længere nok.
Så hvad kan du gøre?
Her kommer 6 punkter du som leder kan sætte på din to-do-liste. De kan virke uhyre banale, men er ikke desto mindre basale!
- Skab mening, mål og retning
Arbejdsidentitet har altid været vigtig, men i en moderne tidsalder søger medarbejdere i højere grad end tidligere at udleve deres drømme på arbejdspladsen. Særligt de yngre generationer Y og Z går mere op i arbejdsidentitet og anerkendelse end i løn og faste rammer. Virksomheden skal være tydelig på sine værdier og holdninger, ledelsen skal turde stå ved og kommunikere egne værdier, holdninger og ledelsesstil. Vi er i selvrealiseringens tidsalder, hvor individualisering (også) er i fokus og det er vel at mærke ikke det samme som egoisme! Men industrisamfundets ret faste strukturer og grænser imellem arbejde og fritid nedbrydes, de klassiske familiestrukturer udviskes, og menneskets egen verden er grænseløs i en globaliseret verden.
Så derfor er ledelsesopgaven
At skabe mening
Hvorfor gør vi det her? Hvilket problem løser vi? Hvordan gør det en afgørende forskel? Hvilken værdi skaber vi og for hvem? Hvad er meningen for virksomheden og for den enkelte medarbejder?
At sætte mål
Hvad er målet? Hvad måler vi på? Hvad giver det mening og værdi at måle på?
At finde retning
Hvad kræver det så af den overordnede strategiske retning? Hvad er vores fokus og strategi? Hvad kræver det af os?
Din ledelsesopgave er grundlæggende at besvare hvad og hvorfor, men ikke hvordan. Dine medarbejdere har ansvar for hvordan, dvs. at løse opgaven. Såfremt du som leder dikterer hvordan, har du taget ansvaret. Men du skal naturligvis stille dig til rådighed som sparringspartner, som inspirator, som fødselshjælper, som vejleder. Ingen skal sejle sin egen sø.
- Skab relationer og tillid
I gamle dage lød mantraet, at ledelse er at skabe resultater igennem andre. Men god ledelse i nutiden handler om at skabe resultater sammen med andre. Ledelse er dermed et langt mere balanceret og samskabende rum end tidligere, og skal det lykkes, kræver det gode og stærke relationer præget af tillid.
Med krav til høj hastighed og mange nye ting i gang hele tiden, vil der være fejl ja, faktisk skal der være plads til fejlskøn og deciderede fejl, for fejl er en del af udviklingen. Selvfølgelig skal den samme fejl ikke gentages gang på gang, men tænk selv efter: hvad har du lært mest af? Dine successer eller dine fejl? En nul-fejls-kultur er direkte ødelæggende for vækst og udvikling af både forretninger, virksomheder og mennesker, fordi den dræber al kreativitet. - Kommunikér og gå i dialog
Relationer og tillid opbygges naturligvis ikke via énvejs-kommunikation og diktat. Det opbygges ved en vedholdende insisteren på kommunikation og dialog. Det tager tid og opbygges over tid. Her er tale sølv, men lytning er guld!
Tydelighed i mening, mål og retning skal være gennemgående, og de samme budskaber skal kommunikeres igen og igen af en samlet og enig ledelse. Dialog og sparring er afgørende for, at medarbejderen kan oversætte de overordnede rammer til sin egen rolle og opgave. - Gå selv vejen
Hvis du ikke selv gør, hvad du siger, hvordan kan du så forvente, at andre gør det? Ledelse handler i langt højere grad end tidligere om at være til stede, at være kulturbærer og at være en rollemodel. Ledelsesværktøjer som systemer, budgetter og lignende er ikke det afgørende, men det er det personlige lederskab.
Så gå ud af din åbne dør og vær til stede, træk vejret og tag en pause og hold op med at have så travlt! Det er den vigtigste ledelsesopgave af alle. - Stil dig selv til rådighed
Her er det rollen som sparringspartner, inspirator, motivator kort sagt: rollen som leder.
I alt for mange år har medarbejdere igennem selvledelse sejlet deres egen sø og selv været tvunget til at finde ud af rammen. Og det har så betydet sygemeldinger og stress.
Din opgave er at tage lederrollen på dig; at påtage dig ansvaret som leder. Det indebærer at stille sig til rådighed indenfor den arbejdsrelaterede spilleplade, at lytte, støtte, inspirere. Hvordan dette konkret skal foregå afhænger naturligvis af situationen, f.eks. opgavens størrelse og kompleksitet og medarbejderens forudsætninger, men som leder skal du både stille krav og stille dig til rådighed.
Eller sagt med Søren Kierkegaards ord: At man, naar det i Sandhed skal lykkes en at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde Ham der, hvor Han er, og begynde der (Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed, 1859). - Tålmodighed
Det virker måske ikke som særligt store forandringer, men det er det faktisk for langt de fleste. Og vi ved, at det tager tid at ændre kultur og vaner. Vaner som er vores automatpilot, vaner som er både hjælpsomme og magtfulde. Det tager tid at aflære og ny- eller genlære.
Så derfor: hav tålmodighed med dine medarbejdere og ikke mindst med dig selv...og gå så tilbage til pkt. 2 og 3: fortæl når du kom til at lave en fejl, hvis du faldt i. Del det med medarbejderne og få jer i fællesskab et godt grin. Måske du endda skulle fejre dine allerbedste fejl med en kage, en is, en øl eller en fest? Dét ville nemlig virkelig bidrage til jeres fælles rejse hen imod en ny kultur.
Så er du klar?