facebook
6 gode råd til din præstationsangst!

5. juni 2018

6 gode råd til din præstationsangst!

Det er eksamenstid, og rigtig mange mennesker bliver nu igen konfronteret med deres præstationsangst, men der er håb med både kort og langsigtede strategier.

Vi lever i et samfund, hvor vi lærer at stille enorme krav til os selv. Vi skal være dygtige i skolen og på arbejde, vi skal være gode og nærværende kærester, forældre og venner. Vi vil samtidig gerne realisere os selv og dyrke maraton, Ironman, yoga, meditation og i det hele taget have tid og overskud til at realisere os selv og vores potentiale. Samtidig kan et tal til eksamen eller en afgørende præsentation have store positive eller negative konsekvenser for vores fremtid. Vi bliver målt og vejet efter vores præstationer, så der er ikke noget at sige til, at mange mennesker bliver ramt af angst.

Hvad er præstationsangst?

Præstationsangst er et udbredt fænomen, der særligt på denne tid af året rammer de mange mennesker, der skal til eksamen.

Det rammer os i forhold til mindre eller større angstanfald, kortere lunte, dårligt humør, kropsligt ubehag, black-out under eksamination og lignende symptomer. Det er vigtigt, at vi får givet noget hjælp til at behandle symptomer her og nu, men der skal også værktøjer til at hindre, at symptomerne dukker op igen.

Men der er håb forude, og jeg vil her give nogle korte bud på, hvad der kan hjælpe på præstationsangsten her og nu, og jeg vil samtidig vise, hvad der virker på længere sigt.

6 gode råd til din præstationsangst her og nu:

  1. Dybe vejrtrækninger
    Arbejd med din grounding. Træk vejret dybt samtidig med, at du placerer begge fødder solidt på jorden. Den dybe vejrtrækning er meget vigtig, da åndedrættet regulerer dit centralnervesystem, så du får mere ro på, og får dæmpet din angst.
  2. Del dine tanker
    Tal med din omgangskreds om, hvad du er bange for, så du får lettet noget af presset. Det er meget at bære på præstationsangst – endnu tungere at bære på det alene.
  3. Du er ikke alene
    Accepter og sig højt, at du er nervøs, når du er nervøs. Det er ikke et svaghedstegn at være nervøs op til en præstation, det er snarere helt naturligt. Og alle kender til det, derfor kan de fleste også godt forstå, at man kan være nervøs. Når det er sagt højt, sker der i øvrigt ofte det, at nervøsiteten letter lidt.
  4. Brug dine nærmeste
    Find dine venner... Når vi bliver bange eller angste, så husk at finde dine venner. Din lærer, der eksaminerer, vil jo oftest den samme gode hensigt som dig, nemlig at du skal præstere så godt som muligt. Og hvis du står og skal lave en præsentation eller et foredrag, så lad være med at bruge energi på dem, der oftest er kritiske, eller dem som gør dig nervøs. Tag kontakt og kig på dem, der smiler og vil dig det godt – de er der altid.
  5. Husk, at du er et menneske
    Husk at sætte et realistisk ambitionsniveau. Det handler ikke altid om at få topkarakterer, særligt ikke hvis du ikke har haft de optimale forhold til at forberede dig. Så det er vigtigt, at du sætter overliggeren i både øjen- og gribehøjde. Og husk at karakterer og andres vurderinger ikke betyder alt her i verden.
  6. Øvelse gør mester
    Forbered dig godt, så du kan dit oplæg, og er tryg ved, at du i hvert fald til at starte med kan dit stof. Så er du godt i gang. Men lad være med at overforberede dig, det giver ofte det stik modsatte resultat.

5 gode råd til din præstationsangst på længere sigt:

  1. Juster dit ambitionsniveau
    Kig på dit generelle ambitionsniveau. Når vi igen og igen bliver præstationsangste, er det ofte fordi, vi generelt sætter vores ambitionsniveau for højt. En justering her kan gøre underværker.
  2. Forventningsafstem med dig selv
    Hvad ligger bag præstationsangsten? Der kan ligge mange forskellige temaer bag en præstationsangst, såsom krav fra barndommen, manglende anerkendelse, utilstrækkelig forventningsafstemning. Hvad det end er, er det vigtigt at finde kilden, så man forstå sin angst.
  3. Lad dig ikke presse
    Lever du efter dine egne værdier, eller andres værdisæt? Mange mennesker lever efter andres krav og værdier, og her fylder forældre pudsigt nok rigtig meget. Justering og realitetstjek af dit eget værdisæt er en rigtig god investering.
  4. Tænk over dit daglige pres
    Justering af det daglige pres. Hvis du dagligt arbejder under et for stort pres, bliver din kapacitet og dit udviklingsrum mindre. Dette kan skabe præstationsangst.
  5. Lær af dine fejl
    Bliv bedre til at anerkende dig selv og stop fejlfinding. Det er helt naturligt at lave fejl, det sker for alle, også under præsentationer. I den efterfølgende evaluering er det vigtigt at kigge på det, der fungererede rigtig godt og anerkende sig selv for det. Du må også gerne vende det, der kunne gøres bedre, men brug det konstruktivt og lad være med at gå på udkig efter ting, der kunne gøres bedre.

Disse temaer er blot nogle af de temaer, som jeg gennemgår ved coaching af præstationsangste mennesker og ved mine foredrag, som jeg tilpasser det behov og ambitionsniveau du, din skole eller din virksomhed har.

Med venlig hilsen

Jesper Peter Rasmussen

Få adgang til en verden af inspiration

Gør som 5000 andre og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Modtag nyheder og gode tilbud direkte til din indbakke.

Decorative